HTML

Bobolcsai bácsi történetei

Bobolcsai bácsi történetei ARP írásai alapján

Linkblog

Bobolcsai bácsi az eur/usd-ről 2005.10.16.

2007.09.04. 13:54 Bobojsza_

Gyönyörű idő volt tegnap – délelőtt kimentünk Bobolcsai bácsival a szőlőbe szétnézni. Remek napsütés, szépen cukrosodnak a fürtök, reggel jön a pára javában zajlik a botritiszesedés. Remek kis évjárat lesz a 2005 Tokajban – hatalmas aszúkkal megkoronázva.

Sétálgatás közben az eur/usd-ről is beszélgettünk meg a trendről, meg arról, hogy egy ideje minden háziasszony a dollárt akarja venni az eur-ral szemben is (eurusd short). Az öreg hümmögött egy kicsit majd feltett nekem egy egyszerű kérdést: „Mennyit emelkedett a dollár euróban számolva július 5-e óta?”

Hoppácska, mondom neki. Hiszen semmit – sőt, több mint 3 hónapja nemhogy emelkedett, de inkább……..

Mi folyik itt? Július 5-én 1,1916-on zárt az eurusd nem tudott 1,19 alá zárni. Kb azóta – 3 hónapja üvölti a sajtó, a piac, a FED(na jó ők hamarabb kezdték: „measured pace), hogy kamatot emelünk. A sajtó üvölti: előtérbe került a kamatkülönbözet kérdése a deficit probléma helyett – és ezért beesik az eurusd 1,1-re. Guruk hangoztatják becsukott szemmel önelégült pózba merevedve, pocakjukon hüvelyujjukkal malmozgatva: túlértékelt az euro a dollárral szemben. Megnőttek a spekulatív dollár long pozíciók a deviza piacokon – közben meg a mélyben valami csendes erő ezt nem teljesen így gondolja. Mihelyst leereszkedik az eurusd 1,20 környékére ez a csendes erő megjelenik, kipucolja az eladókat és vesz. Ezek az erők feltehetőleg globális erők.

Na jó nézzünk más erőket – magából az usa gazdaságból, nézzük azok, hogy vágnak a kérdéshez, két kiemelés:
„The report on consumer prices showed that energy prices shot up by 12 percent, led by a 17.9 percent surge in gasoline prices. Natural gas prices rose by 12.1 percent rise and home heating oil prices jumped 12.7 percent. The government this week warned homeowners to expect heating bills to soar this winter. „
Infláció szempontjából talán mégsem vagyunk túl a nehezén?
„Amint arra alábbi cikkben már utaltunk, a FED-nek az egyre erősebb inflációs nyomás mellett arra is kell figyelnie, hogy a sorozatos kamatemelései esetlegesen ne döntsék recesszióba az amerikai gazdaságot. A vártnál lényegesen gyengébb ipari termelési adat ugyanakkor a gazdaság gyengélkedésének egyik fontos jele.”
Tehát úgy néz ki mégsem pörög?
Ez a két dolog nem néz ki jól együtt – FED-ék nagyon jól tudják, hogy ezt a költségoldali inflációs dolgot nem lehet jól orvosolni kamatemelgetésekkel – ez inkább átmeneti megoldás, de egy idő után maga a terápia fogja kinyírni a beteget, ha nem vigyázunk.
Összefoglalva: 1,19 felett semmiképp nem leszek dollár bull eur-ral szemben (az alatt nagyon!) ez a stratégia 3 hónapja kiválóan működik trade szintjén: 4 eur bull ügyletből 2 nagy nyerővel áll szemben 2 kicsi kistopolt bukó. Elégedett vagyok.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bobolcsaibacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr62157221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása