HTML

Bobolcsai bácsi történetei

Bobolcsai bácsi történetei ARP írásai alapján

Linkblog

Rések között Bullshit 2006. május 28.

2008.05.28. 19:36 Bobojsza_

Érdekes írás 2006 májusában.

 

Árfolyamgörberések - vitát kavart kijelentés az OTP-vel kapcsolatban jött elő, bizony minden rés kitöltésre vár egyszer.

Gentelemanus OTP rései:
"- felső: 5925-5949
- középső: 5110-5131
- az alsót le sem merem írni: mert olyan mélyen 4000 alatt van.”

Összetett kérdéssel állunk szembe, több oldalról kell megközelíteni.

1. Miért gondolják a kisbefektetők, hogy az alsóbb rések kitöltése lehetetlen?

Erre a kérdésre az általános befektetői percepciót kell megvizsgálni. A kisbefektető általánosságban fogyasztói szemlélettel rendelkezik szemben a professzionális befektetői szemlélettel. Ez azt jelenti, hogy a kisbefektető várakozásai a jövőre a jelenből indulnak ki, legjobb példa erre a Michigani fogyasztói bizalmi index. Ha minden szép és jó a jelenben, akkor a bizalmi index szépen szárnyal, jelenbeni jó helyzetét a jövőre is kivetíti, tovább bízik az árak szárnyalásában. Ha egy kicsit rosszabbul érzi magát fogyasztóként, elsötétül a jövő, és legszívesebben mindent eladna esetleg shortolna mindent, ami a keze ügyébe kerül. A professzionális befektető csak a jövőbeli várakozásokat, lehetőségeket és veszélyeket árazza a jelenben. Mondhatnánk szinte teljesen fordítva áraznak: a professzionális a jövőből a jelent, mig a kisbefektető a jelenből a jövőt. Hányszor fordult elő, hogy a Michigani példánál maradva csökkent a bizalmi index és a minuszos részvényindexek – láss csodát – a nap végén pluszban zártak. És hányszor volt fordítva, hogy a remek bizalmi adatok, ha nem is medvét, de egy korrekciót mindenképpen elindítottak.

2. Mi történhet egy folyamatosan erősödő részvénnyel, hogy kitöltse az alsóbb réseit?

Kapcsolódik az előző ponthoz, pl az OTP esetében, lehetetlennek látszik, hogy a legerősebb magyar pénzintézet az erős fundamentumaival valaha is ilyen árfolyamcsökkenést produkáljon. Persze, hogy annak látszik, hiszen a többség a jelenből árazza a jövőt, mint előbb láttuk. Ha jobban belegondolunk a jövőben sokkal több veszély és lehetőség rejtőzik egy visszaesésre mint annak ellenkezőjére. A jelenlegi végtelen árfolyamnövekedésre csak egy magyarázat van: minden folyamat így marad, ahogy a jelenben van. Ezzel szemben mik okozhatnak töréseket, sok apróság, amire nem is gondolunk:
1. Management váltás
2. Rossz akvizíciók
3. Üzleti könyezet változása
4. Konkurencia megerősödése
5. Kedvezőtlen globális klíma
6. Régióban csőd valahol
7. A cég kiürítése (enron)
8. stb (ez a legvalószínűbb :o) egyébként vagy egy hete itt, az OTP gyj-vel kapcsolatban én magam is, jeleztem bizonyos veszélyeket - mint kivülálló.

A valószínűség iránya logikusan a több okrendszer felé mutat. Természetesen a jelenben erre nem lehet játszani, mert az őrültség lenne most. Majd látszik az amikor valami történik.

3. Mi hathat a rések kitöltése ellen?

Korábban mondtam, hogy a részvények ára hosszútávon - ellentétben a közhiedelemmel - szerintem a nullába és/vagy a felvásárlási árba tartanak. Csak ezt a két lehetőséget látom a végtelenített időtávot figyelembevéve. A 0-ba tartás esetén a résprobléma egyértelmű, míg a felvásárlás, formájától függően kiveheti a részvényt a résbetöltés kényszere alól.

Részvény rés – index rés. Az előbbi rései mások a harmadik pont miatt. Az indexek rései hajlamosabbak a betöltésre. Ki gondolta volna, hogy a Nikkei225, ami 1000 pontról indult (nem 100ról) felmegy 40.000 ezerig majd 2002 ben visszaesik 7800-ig. Dax30 2000ben 8000 pontról 2002ben visszaesik 2120-ig. Ez arra is figyelmeztet, hogy a jövőt sokkal higgadtabban és minden lehetőséget figyelembe véve kell kalkulálni.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bobolcsaibacsi.blog.hu/api/trackback/id/tr50726995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása